M3-Tema 16-Roadtrip

                                                    Calatoria noastra spre biserica cu luna


                       Aceasta exprienta a fost interesanta,deoarece am vizitat o multitudine de monumente istorice.

                      De la liceul nostru,am plecat in drum spre biserica pe jos.Drumul spre biserica nu a fost atat de obositor precum credeam,deoarece afara era foarte cald.Probabil din cauza ca am fost in grup nu am simtit caldura.Cand ajunsesem acolo si ne-am intalnit cu restul colegilor am inceput sa vizitam monumentele din apropiere.Primul monument a fost Biserica cu Luna.Acolo a fost interesant,deoarece aceasta biserica este foarte aspectoasa.


Biserica cu Lună, cunoscută și sub denumirea Catedrala Adormirea Maicii Domnului, este o biserică creștin-ortodoxă aflată în Oradea, construită între anii 1784-1790. A fost denumită astfel datorită unui mecanism unic în Europa, aflat pe turla bisericii, care are menirea de a pune în mișcare o sferă cu diametrul de 1 m, de forma lunii, vopsită jumătate în negru, jumătate în auriu. Această sferă se deplasează după mișcarea de rotație a Lunii în jurul Pământului și arată, prin rotirea sa, toate fazele Lunii.

Dupa aceea am vizitat si niste statui foarte bine proiectate de catre  creator.

Ferdinand I de Hohenzollern-Sigmaringen (n. 12/24 august 1865Sigmaringen – d. 20 iulie 1927Castelul PeleșSinaia), numit și Întregitorul, a fost al doilea rege al României, din 10 octombrie 1914 până la moartea sa. Ferdinand (nume la naștere Ferdinand Viktor Albert Meinrad von Hohenzollern-Sigmaringen) a fost al doilea fiu al prințului Leopold de Hohenzollern-Sigmaringen și al Infantei Antónia a Portugaliei, fiica regelui Ferdinand al II-lea al Portugaliei și a reginei Maria a II-a a Portugaliei. Familia sa făcea parte din ramura catolică a familiei regale prusace de Hohenzollern.

Ferdinand și-a petrecut copilăria și adolescența la reședința familiei din SigmaringenGermania. În 1885 a terminat cursurile Școlii de ofițeri din Kassel, fiind numit cu gradul de sublocotenent în cadrul Regimentului 1 Gardă de la Curtea Regală a Prusiei. A urmat apoi studii la Universitatea din Leipzig și la Școala Superioară de Științe Politice și Economice din Tübingen, pe care le-a absolvit în 1889.

Începând cu 1889 a devenit Principe de Coroană al Regatului României, în urma renunțării tatălui și fratelui său mai mare, Wilhelm, la drepturile de succesiune la coroana regală a României. Din acel moment s-a stabilit în România, unde și-a continuat cariera militară, având și o serie de comenzi onorifice, fiind înaintat până la gradul de general de corp de armată.

S-a căsătorit la 29 decembrie 1892, la Sigmaringen, cu prințesa Maria Alexandra Victoria de Saxa-Coburg și Gotha, nepoată a reginei Victoria, fiică a ducelui Albert de Edinburgh și a marii ducese Maria Alexandrovna Romanov, unica fiică a țarului Alexandru al II-lea al Rusiei.

Ferdinand a devenit rege al Regatului României la 10 octombrie 1914, sub denumirea de Ferdinand I, în urma morții unchiului său, regele Carol I. A condus România în timpul Primului Război Mondial, alegând să lupte de partea Antantei împotriva Puterilor Centrale, fapt care a avut ca efect excluderea sa din Casa Regală de Hohenzollern de către împăratul Wilhelm al II-lea al Germaniei.

La sfârșitul războiului România a încheiat procesul de realizare a statului național-unitar, prin unirea BasarabieiBucovinei și Transilvaniei cu Vechiul Regat. La 15 octombrie 1922, la Alba Iulia, Ferdinand s-a încoronat drept rege al României Mari.

În anii care au urmat Primului Război Mondial România a cunoscut o serie de transformări profunde, în special prin aplicarea reformei agrare și a votului universal.

În anul 1925 a izbucnit criza dinastică, provocată de renunțarea principelui Carol la drepturile sale de succesiune la Coroana României, fapt ce l-a determinat pe Ferdinand să îl excludă pe Carol din Casa Regală a României și să îl numească drept principe moștenitor pe fiul acestuia, Mihai, care avea să succeadă la tron.

Ferdinand a murit la Sinaia, la 20 iulie 1927, în urma unui cancer galopant la colon. A fost înmormântat la Mănăstirea Curtea de Argeș.

Dupa aceea ne-am dus la Casa DARVAS-LA ROSHE

Dupa ce am vazut si Casa Darvas ,ne-am inpartit pe grupa pentru a pleca fiecarela casa lui.Eu impreuna cu Delia Diana Laviniu si Richard am plecat prima data la magazin pentru a ne lua apa.Ajungand la magazin ,eu aveam nevoie la baie asa ca am intrebat o doamna daca este o baie.Ea a spus ca nu asa ca am lasat ghiozdanul la Delia si am plecat repede in cautarea unei bai.Am mers vizavi de magazin ,unde se afla o cafenea unde din dericire am gasit o baie.

Karina:-Buna ziua,pot sa merg la baie va rog

Doamna de la cafenea:-Sigur ,dar trebuie sa comandati ceva pentru a putea merge la baie

Karina:Ok... o sa cumpar o apa 

Doamna de la  cafenea:Bine puteti merge

Karina:Multumesc frumos!

          Dupa ce m-am intors la prietenii mei am plecat cu primul autobus spre scoala  pentru a termina programul scolar.Si asa am treut printr-o mini aventura.




Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Tic-Tema 2-Viteza unui router

Dirigentie-Tema 14-Aptitudini personale